Vanaf de geboorte geven ouders hun kindje de aandacht die het nodig heeft. Dit gebeurt vanuit een natuurlijke reflex, zo wordt er vanaf dag één tegen het kindje gesproken (informatie), huilt het dan wordt het opgetild en/of geknuffeld (emotie), krijgt het te eten (materie), een schone broek (waardering). Laat het kindje na het drinken een boertje, dan krijgt het een compliment (waarde
compliment (waardering), lacht het dan proberen de ouders een volgend lachje 'af te dwingen' (emotie). Doet het kindje iets fout, dan wordt hem verteld waarom dit niet mag (informatie) enz, enz..

Wanneer u het geschetste bestudeert, dan is vast te stellen dat een kindje voortdurend wordt 'beloond'. En door dit belonen ontstaat er binding, een band met zijn (buiten)wereld! Dit mechanisme stopt nooit.


Laat een puber zijn schoolrapport zien (informatie), dan ontvangt hij
daarvoor
Het verbonden zijn, -weten en -voelen, spelen dan ook in èlke levensfase, van ieder mens, een bepalende rol. Beloond worden, maar ook anderen belonen, zijn naast bijvoorbeeld eten en drinken primaire levensprikkels en worden door ieder mens toegepast. En zo zijn belonen en binding bewust èn onbewust tot elkaar 'veroordeeld'.
De psychologie achter 'binding'

Echter, het belonen dient wel op alle beschreven niveau's: waardering, informatie, emotie en materieel plaats te vinden. Wordt één van deze factoren 'vergeten' of 'overgewaardeerd', dan is het onmogelijk dat er structurele binding ontstaat!

Het mechanisme is zodanig belangrijk dat èlke gast, privé of zakelijk, iets te drinken wordt aangeboden. En wanneer er een deal is gesloten, wordt vaak een champagnefles ontkurkt of bekrachtigd met een dinertje o.i.d.. Cadeautjes èn complimenten zijn altijd welkom!
Kortom: uitsluitend door te belonen zal er binding ontstaan!
daarvoor complimenten (waardering) en vaak ook wat geld (materie). Wanneer u bezoek krijgt, dan is de kans groot dat u een bloemetje ontvangt (emotie & materie).
  
Wordt de mens: waardering, informatie, emotie en materie onthouden, dan kan hij zich onmogelijk optimaal binden èn gaat dan een zéér moeilijke toekomst tegemoet.